Никога не сме виждали толкова арогантна акция. Това са думите

...
 Никога не сме виждали толкова арогантна акция. Това са думите
Коментари Харесай

Потърпевши от полицейския произвол в пловдивски клуб: Държаха ни като заложници, събличаха ни голи ВИДЕО

 Никога не сме виждали толкоз арогантна акция. Това са думите на клиенти и личен състав, които са участвали на полицейската интервенция, извършена в пловдивския нощен клуб „ Bushido ” в навечерието на Гергьовден. Тя е била планувана по линия на опиатите, оповестиха от Министерство на вътрешните работи, само че равносметката от нея е- тествани по позорен метод над 400 индивида, а открити единствено 1 грам марихуана и пликче с към момента неустановено вещество, като са формирани три досъдебни производства.

„ Никога досега не е имало сходна акция, ние сме минали в последния месец над 30 инспекции от всевъзможни институции, само че такова задържане не се е случвало. Те не разрешиха на хората в продължение на 5 часа да напущат границата на обекта. Беше стеснен достъпът и до санитарните пространства. Клиентите бяха извънредно разочаровани и целият негатив поемаме ние. По наши сведения има хвнати с опиати единствено една дама, която в себе си е държала един грам марихуана и едно бяло пликче, хвърлено сред сепаретата, за което пликче клиентите, които са стояли на въпросното място си написаха протокол. Но в случай че за това количество опиати се държат като пандизчии 400 индивида близо 5 часа, не мисля, че е обикновено, " разяснява чиновник от управлението на клуба- Венета Райнова.

Както писа ден по-рано, акцията е стартирала в 1.30 часа, когато пред клуба стопират пет полицейски буса, от които слизат близо 50 униформени. Част от тях са с маски, а някои с бронежилетки.  Начело на интервенцията е началникът на отдел „ Наркотици ” в ОД Министерство на вътрешните работи Тодор Гарджев. Полицаите подреждат на диджея да спре музиката и да светне лампите. Предупреждават личния състав, че празненството е завършило и стартират да ревизират персоналните документи  както на личния състав, по този начин и на клиентите. Междувременно входовете на „ Bushido ” са блокирани и никой не може нито да влезе нито да излезе.





„ Те не ни разрешиха да работим. Заведението действително беше затворено дружно с клиентите вътре. Всички  бяха по най-грубия метод унизени, бяха накарани да стоят по опашки пред тоалетните, да се събличат, а това са хора, които са излезли да се веселят. Те се позоваваха на член 80 от закона на Министерство на вътрешните работи, в който имат право да обискират при изискване, че имат оперативна информация. Въпросът ми към полицията е – „ Има ли оперативна информация за 400 индивида, че използват и продават опиати, с цел да бъдат обискирани по този метод? ”  Имаше и хора, които се молиха да употребяват хигиеничен възел, но беше неразрешено ", разяснява и един от притежателите на клуба Деян Найденов.

Обиските са траяли повече от 5 часа, като последните клиенти са си тръгнали към 6 часа сутринта. Част от клиентите, с които разговаряхме, обявиха, че са били накарани да се съблекат и да клякат по няколко пъти.  Всеки от обискираните е разписал протокол, че у него не са открити движимости и предмети, неразрешени от закона и че „ няма несъгласие ”. С въпросните протоколи клиентите са били освобождавани от дискотеката.

„ Спряха музиката и подредиха всички в една колона пред тоалетните, при което започнах да ревизират всеки един човек. Не ни разрешиха да си тръгнем и това продължи много дълго време. Жените ни караха да се събличаме по долни дрехи, а съгласно мен това е оскърбление.  Ние не сме някакви нарушители, с цел да ни  държат по този начин ”, разяснява клиентка от въпросната вечер.

Друг от присъстващите в дискотеката описа, че чиновниците на реда са се държали по нахален метод и не са разрешавали на никого да напусне дискотеката, до момента в който не мине обиск, изразяващ се в това мъжете да се съблекат чисто голи и да клякат няколко пъти.

„ Провериха всички 400 клиенти, за мен това не е обикновено. Аз бях на входа и ми казаха-„ не си барай телефона, тук нищо няма да пипаш, застани спокойно ”, твърди един от портиерите, който работи във компанията, охраняваща обекта.

Нищо не свършва дотук обаче, жена от личния състав на име Антония Камберова е била отведена принудително в 6-то районно, където е  принудена да бъде поемно лице, макар че се е съпротивила и не е поискала.

„ Бях арестувана на мощ. Накараха ме принудително да подпиша протокола, подписах го, като споделих, че не искам да бъда там и желаех да си вървя, при което те ми сложиха белезници. Почувствах се извънредно, за първи път ми се случва сходно нещо ”, описа още Камберова.

„ Цялата обстановка беше неуместна. Реших по време на работа да приказвам с клиентите, с цел да ги запитвам за тяхното мнение и започнах да ги фотографирам с тяхно единодушие. Единият служител на реда пристигна и ме блъсна през ръцете, сподели ми да спра да фотографирам, при което аз попитах „ за какво ”. Каза ми „ стой да снимаш ” и да изтрия клипа,  аз отхвърлих. Аз не съм заснемала полицейско лице, а единствено клиенти. ”

След отхвърли, Никол Стоянова, която е част от личния състав на нощния клуб, бива заведена в сервизна стая от няколко служителя на реда и техния шеф. Там те са принудили Стоянова да отстрани видеата от личното й мобилно устройство. „ Аз желая да пусна тъжба! Помолих за имената на служителите на реда, които ме блъснаха, само че те отхвърлиха да ги дадат.  Никога не съм виждала такава инспекция, това беше неуместно, ”разказа още тя.



Персоналът, както и клиентите изрично правят оценка дейностите на органите на реда като „ жестоко и надменно отношение ”.

„ Ние постоянно оказваме подпомагане на всички органи, които са провеждали инспекции в заведението, само че в никакъв случай не е било това ", приключи Венета Райнова. Според притежателите, инспекциите са тенденциозни и целят съсипване на бизнеса, а не предварителна защита, както полицията твърди. 

 Собствениците на комплекса към този момент са внесли тъжба в прокуратурата. Жалби се готвят да внесат и някои от клиентите, които са се почувствали унижени. 

На този стадий към момента не е ясно с каква информация са разполагали органите на реда, с цел да извършат персонален обиск на 400 души.

TrafficNews е изпратил въпроси до управлението на Министерство на вътрешните работи, ОД Министерство на вътрешните работи – Пловдив и Окръжна прокуратура – Пловдив, като чакаме отговор от тях.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР